Gezinszorg - OCMW Kalmthout (Gezinszorg, OCMW) - Rechtenverkenner
Naar inhoud
Opgelet: de informatie in deze rechtenverkenner is niet meer volledig up-to-date.
We werken aan een nieuwe rechtenverkenner.
[ Uw postcode: Federaal niveau ]
Rechtenverkenner Uw postcode invoeren Druk deze pagina af
 

Gezinszorg - OCMW Kalmthout

Een fout gevonden?
Klik hier en laat het
ons wetenOmschrijving

Tijdelijke hulp bieden aan gezinnen, bejaarden (bejaarde gezinnen of alleenstaanden) en minder-validen, die wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid, of wegens bijzondere sociale omstandigheden niet meer in staat zijn de normale gezinstaken, vooral de huishoudelijke taken, te vervullen.  Daarbij wordt voorrang verleend aan de meest hulpbehoevenden en de minst begoeden, zonder onderscheid van politieke, filosofische of godsdienstige overtuiging.

Gebrevetteerde, erkende verzorgenden verlenen hulp 'op maat', d.w.z. volgens de werkelijke behoeften van de hulpvrager. Door deze dienstverlening kunnen de geholpen gezinnen en personen zolang mogelijk hun eigen gezinsleven blijven leiden.  Hulp wordt uitsluitend verleend in de woonplaats.

Voorwaarden

  • voor inwoners van Kalmthout
  • personen die wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid, of wegens bijzondere sociale omstandigheden niet meer in staat zijn de normale gezinstaken, vooral de huishoudelijke taken, te vervullen.

Aanvragen

Waar?

OCMW Kalmthout

Hoe?

Bel eens op of loop even binnen iedere werkdag van 9u00 tot 12u00. De maatschappelijk assistente zal dan samen met u de situatie bespreken en bij u thuis langs komen. De dienst voor gezinszorg tracht de aanvraag zo snel mogelijk in te vullen.

Bedrag?

  • De bijdrage van de aanvrager is afhankelijk van zijn maandelijks inkomen en het aantal personen ten laste. Bovendien worden kortingen toegekend op basis van een lage zelfredzaamheid. De tarieven worden opgelegd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Meebrengen

  • identiteitskaart
  • alle gegevens om de gezinsbijdrage te berekenen : aanslagbiljet van de belastingen, recente inkomengegevens en een attest van het kadastraal inkomen
  • mutualiteitsklever

Bijkomende informatie

Een verzorgende helpt bij het koken, boodschappen, kleine handwas, grote was mét machine, strijk, herstelwerk, de bedden opmaken, een kast op orde brengen, persoonlijke hygiëne, haar wassen en indraaien, algemene sociale begeleidingen, bij goed weer eens samen een straatje omlopen, het onderhouden van de woning, praktische hulp allerlei.

De verzorgende zal samen met u bespreken hoe het werk bij u thuis het best wordt geregeld, rekeninghoudend met uw eigen mogelijkheden en specifieke wensen.

Contacteer


De inhoud van deze fiche is opgesteld door medewerkers van het OCMW Kalmthout.
Officiële benaming: dienst gezinszorg.
Laatste update fiche: 13/07/2011.